Sunt vagabondul vietii mele…Marte in gemeni
aprilie 5, 2021
Sunt vagabondul vietii mele…Marte in gemeni
aprilie 5, 2021
SENSEI -Invatatorul- putu fi gasit abia pe ultima terasa a unuia din cele mai inalte turnuri, unde ceruse sa i se aduca ceaiul. Era cea de-a doua saptamana a lunii septembrie si toamna punea treptat stapanire pe dealurile indepartate, dar si pe micile scuaruri dintre blocuri.Pe cerul continentului se instalase o liniste nefireasca; se putea spune ca, la ora aia, niciunul din avioanele de lupta ale imperiului nu-si parasise hangarul. Studentul INSUMI se apropie cu sfiala.

INSUMI: Te caut de cativa ani, SENSEI; nu credeam ca te voi gasi aici !

SENSEI : In clipa in care ai inceput sa ma cauti, m-ai si gasit. Iar AICI poate fi pretutindeni. Dar spune-mi de unde vii, cine esti, ce astepti de la mine…

INSUMI : Sunt studentul INSUMI, vin dintr-o tara de la antipozi, cu muntii si apele inscrise intr-un cerc, si as dori sa aflu daca acea “sublima cale a zeilor”(tehnica japoneza reiki) descoperita de inteleptul MIKAO USUI, este valabila si in epoca noastra moderna. Poate fi ea inteleasa si urmata si de un spirit european, nu doar de cei din tara soarelui rasare ? Exista oare, vreo legatura intre poezie si aceasta arta japoneza a armoniei, pe care o numim REIKI ?…

SENSEI : Intotdeauna exista un raspuns pentru fiecare din intrebarile noastre. Dar, fiindca imi pari putin tensionat, te poftesc sa iei parte, impreuna cu mine, la o modesta “ceremonie a ceaiului”.E poate cel mai bun mijloc de a comunica fara prejudecati.

Cuprins de o usoara neliniste, prea onorat desigur, studentul INSUMI se aseza pe o perna in fata maestrului. Servitorii aparura ca niste umbre. Cateva clipe soarele de septembrie fulgera in tavile de argint si in obrazurile de portelan ale ceainicelor. Atrasa de arome o viespe ratacita zbura piezis peste capetele celor prezenti.

SENSEI : Aceasta straveche ceremonie a ceaiului, intruneste,” mutatis-mutandis”, toate PRINCIPIILE REIKI: armonie (WA), respect (KEI), puritate (SEI) si liniste (JEKA):

„Kyo dake wa „-DOAR ASTAZI,

„Okoru-na”- NU TE MANIA

„Shinpai suna”- NU TE INGRIJORA

„Kansha shite”- FII RECUNOSCATOR

„Goo hage me”- LUCREAZA DIN GREU (cu tine insuti ,MEDITEAZA)

„Hito ni shinsetsu ni”- FII BUN CU CEILALTI

„Asa yuu Gassho shitew,koko-ro ni nenji,Kuchi ni tonaeyo”

Dimineata si seara stai in pozitia GASSO (pozitia rugaciunii) si repeta aceste cuvinte cu voce tare si in inima ta.

„Shin shin kaizen,Usui Reiki Ryoho”

Pentru imbunatatirea starii corpului si a sufletului, Metoda de vindecare prin energia spirituala Usui

„Chosso Usui Mikao”

Intemeietorul ,Mikao Usui

INSUMI : Dar CE ESTE REIKI, in fond, prea onorate SENSEI ? In carti e greu sa gasesti o definitie clara, iar limbajul oamenilor de stiinta este atat de alambicat, incat cititorul de rand, asa cum sunt si eu, nu intelege prea mare lucru si de multe ori scapa esentialul.

SENSEI : Dintr-un punct de vedere ai dreptate, din altul te inseli. Uneori marile adevaruri se pot intrezari si in stari de ambiguitate formala. Reiki este o cale de cunoastere destinata a servi aspiratiilor spirituale ale oricaruia dintre semenii nostri. Nevoia de fericire sau de protectie divina este aceeasi in toate timpurile si in toate locurile. Numai modalitatea de a o intelege si de a o exprima este nuantata de elemente conjuncturale. In REIKI nici o experienta nu este depasita sau demodata, totul este perfectibil. Mai curand putem vorbi despre cauzalitati care devin efecte, iar acestea genereaza alte si alte consecinte. Si lantul se continua la infinit, indiferent de limbajul unei contemporaneitati versatile si efemere. Iar fiindca ti-ai marturisit si interesul pentru arta, am sa incerc sa-ti raspund chiar in aceasta nobila cheie.

Batu din palme si cativa neofiti tacuti improspatara licoarea din cesti si din ibrice. La orizont, foarte departe de metropola, unghia transparenta a lunii tresarea imperceptibil, ca o scama, ca o aripa. Un slab miros de cherosen se infiltra in atmosfera.

SENSEI : SINTAGMA REIKI este impartita in doua teme majore :
-“ REI ” – care intr-o acceptare simplificata ar insemna respectul pentru Marea Sursa, pentru cei din jur, pentru tine insuti, si
“KI” – energia vitala care leaga aspectele materiale de cele spirituale, ale Creatiei. Relatia dintre cele doua planuri, este splendit, chiar poetic ilustrata, de ideograma respectiva.

INSUMI : In general, arta este si ea tot o metoda de cunoastere, un efort de a accede spre o seama de valori transcendente, nu-i asa ?

SENSEI : Corect. Aceasta calitate o au si religiile sau unele sisteme filozofice. Dar retine ca REIKI nu este o religie. Ea poate fi practicata atat de un budist, cat si de un ortodox sau de un musulman. Desi REIKI ar parea a fi, la prima vedere, o metoda de vindecare, exercitata prin atingerea corpului cu palmele deschise, in realitate este o metodata de valorificare a unor principii exoterice, prin folosirea tehnicilor de transfer energetic. DEOSEBIREA DINTRE REIKI si ALTE TEHNICI de transfer energetic consta in aceea ca in REIKI nu se foloseste propria energie a practicantului ci Energia Universala a vietii.

INSUMI : Desi intram intr-o zona foarte abstracta, inteleg ca e vorba de o puternica forta primordiala, care aplicata dupa anumite principii, obtine efecte importante atat in plan fizic, mental cat si spiritual, daca este canalizata de indrumatori experimentati.

SENSEI: Nu esti departe de adevar. Abilitatea de a accesa energia reiki o vei obtine in urma unui ritual mistic de initiere in reiki si totodata, vei invata si modalitatea prin care poti transmite aceasta energie reiki.

INSUMI: As fi bucuros SENSEI, daca m-ai initia in reiki, in aceasta arta japoneza a armoniei.

SENSEI : Atunci sa purcedem la drum. Te astept pentru prima lectie de reiki

tot aici, la aceeasi ora. Iti voi vorbi despre originile reiki si despre importanta initierii in reiki.

Fumurile serii de septembrie umpluse spatiile dintre lucruri. Audienta se terminase. SENSEI si INSUMI se ridicara. Cestile de ceai zanganeau ca sub influenta unui usor cutremur. In departare aparusera siluetele unor avioane care pareau ca se-ndreapta spre ei. Isi luara ramas-bun unul de la celalalt.bIn alte toamne, viitoare, probabil ca lucrurile nu vor mai fi tot asa de simple.

Nicoleta Dragoi-Neamu
Maestru Reiki

Comments are closed.

WhatsApp Chat
1
💬 Aveți nevoie de ajutor ?
Scan the code
Buna ziua !
Cu ce va pot ajuta ?